Meny

En garderobe for evigheten

 

 

Etter å ha brukt «hele» Stjørdal kommune som sporadisk gymanlegg i over ett år, kunne lykkelige elever og lærere på Aglo Vidergåendeskole den 19. april ta i bruk et flunkende nytt anlegg. Om garderoben i det nye anlegget ikke blir stående i tusen år, vil i hvertfall garderoben vare lenge. På gulvet – og veggene – er det nemlig lagt Acrylicon Flake System. Antagelig verdens mest slitesterke gulvbelegg.

Og det kan trengs. Det er nemlig et historisk sus over sted og bygninger. Aglo-navnet er eldgammelt. I Snorres Sagaer er stedet Oglo omtalt flere steder. I Eiriksønnenes saga kan vi blant annet lese: «Om høsten dro Sigurd Jarl inn i Stjørdalen og var på veitsler der. Derfra tok han ut til Oglo og ville ta veitsler der.» Det skulle ikke gå ham vel. Litt lenger ut i samme  saga kan vi nemlig lese; «Sent på natten kom de til Oglo, hvor Sigurd Jarl var på veitsle. De tente ild på huset og brente jarlen inne med hele hans følge.»

 

Krongods og rehabiliteringssenter

Solhaugen – eller Aglo som man gjerne har sagt de siste 20 årene – er skilt ut fra gården Hammer. Fra gammelt av var gården et krongods, men i 1531 ble den lagt under erkebispestolen i et kongelig brev stilet til Olav Engelbrektson 17. august samme år. Erkebiskopen og etterkommerne hans skulle ha gården til evig tid. Fri for skatt og annen kongelig tyngde.

I moderne tid var Aglo videregående skole opprinnelig en avdeling av «Solhaugen Rehabiliteringssenter» som ble lagt ned i 1989.De første årene var daværende «Solhaugen Helseheim» landets største kursted for alkoholskadde. Stedet ble kjøpt for 325 000 i ’56 av Kristenfolkets Edruelighetsråd, som i dag er en del av «Blå Kors Norge.»

Aglo slik det framstår i dag består av en rekke bygg.  Det eldste bygget er Rødstua som ble satt opp på 1880-tallet. Internatet ble bygget rett før krigen. Og teoribygget og administrasjonsbygget så dagens lys rundt ’70. 1 ’85 fikk skolen – som da fortsatt var en del av Solhaugen – endelig navnet Aglo Videregåendeskole.

Nye tider. Nye Bygg

Det er der det tidligere administrasjonsbygget lå – med sine slitne kontorer og den gamle, lille, gymsalen bygd i ’73 – man nå har fått Aglos nye oase med utsikt til staselige Åsenfjorden. En gymsal med lav terskel og stor takhøyde, hvor det kan serves og smashes uten frykt for at ballen går i taket. I rommene siden av er det opparbeidet et helt nytt treningsrom med tredemøller, spinningssykler og alt man kan drømme om av apparater for det som måtte finnes av gymnasiast-muskler. I tillegg har de klart å få på plass et lekkert auditorium med plass til alle på skolen.

– Endelig skal vi ha gymnastikk i vår egen gymsal. Det har vi venta lenge på. I dette skoleåret har Aglo-elevene anført av sine gymlærere fartet Stjørdal rundt på jakt etter lokaliteter. Skauen, fjellet, landeveien, skøytebanen, Fjellhallen og gressplena bak skolen har blitt brukt, men nå er altså endelig nybygget klart til bruk, sier gymlærer Henrik Voll ved Aglo Vidergående på skolens nettsider.

 

Slitesterkt estetisk mangfold

Under auditoriet et aktivitetsrom og foran gymsalen en stor vestibyle som kreative lærere og elever selv prege. I toppetasjen som ruger over gymsalen ligger det fire store og ønskede klasserom. Alt i alt er det bygd: en gymsal på 367 m2, et auditorium på 300 m2, fire  klasserom på 60 til 75 m24, et treningsrom på 180 m2 og altså et garderobeanlegg på intet mindre enn 100 m2.

– Acrylicon Flake-system er et 2–3 millimeter tykt gulv som vi har lagt med dekorative flakes. Systemet er laget for «moderat industrielt bruk» og stor trafikk, så det skal nok holde en stund også i en garderobe, sier Acrylicons Bård Stav som i vinter har lagt gulvet på Aglo.

Null fotsopp og enkelt vedlikehold

Stav mener at de nye gulvene kombinerer enestående lang levetid med et vakkert utseende. Takket være en unik blanding av fargede flakes kan vi levere gulv i granitt- eller marmorstil på en brøkdel av den tiden man vanligvis forbinder med de tradisjonelle systemene.Gulvet er dessuten laget for legging der hvor holdbarhet og enkel rengjøring er avgjørende. At de på Aglo også har valgt tilsvarende materialer i form av vår «Wall System» på veggene, skal vel sikre at dette er et anlegg som vil leve lenge, avslutter Stav.